2014. június 21., szombat

A determinisztikusság és a relativisztikus modell

Az 1900-as évek elején a fizikusok úgy vélték, hogy a világ fizikai folyamatainak meghatározása, az alapvető összefüggések felfedezése szinte már a végére ért, minden alapvető folyamat hamarosan determinisztikusan leírhatóvá, és ezek ismeretében minden matematikailag pontosan kiszámolhatóvá válik.


A feltárt mikroszintű folyamatok azonban azt mutatták, hogy a fizikai rendszerekben van egy alapvető kiismerhetetlenség. A határozatlansági elv alapján bizonyos tulajdonságokat minél pontosabban ismerünk meg, más értékek ezzel párhuzamosan annál pontatlanabbá, bizonytalanabbá, véletlenszerűbbé válnak. A kvantummechanikában elfogadottá és természetessé vált, hogy bizonyos véletlenszerűség a rendszer alapeleme.

De mit jelent a véletlenszerűség?
Informatikai szempontból a véletlenszerűség kritériuma, hogy az adott algoritmustól a véletlenszerű esemény és az azt jelképező információ teljesen független legyen. Ha véletlenszerű elemet szeretnénk egy folyamatban érvényesíteni és ezzel a determinisztikusságot akarjuk megszüntetni, akkor mindenképp egy független, külső forrásból kell a véletlenszerű információt bevinnünk. (Sok esetben hallhatók hírek kriptográfiai rendszerek feltörésével kapcsolatban, amikor a rendszer gyengeségét a kiszámítható véletlenszám-generálás jelentette.)

Ha a fizikai rendszer alapelemének feltételezünk egy bizonyos véletlenszerűséget és az ahhoz kapcsolódó eseményt illetve információt, akkor kimondhatjuk, hogy az ilyen információnak nem lehet a forrása az adott alapelem. Hajlamosak lehetünk úgy elképzelni például egy atommag véletlenszerű bomlását, mintha ez a véletlenszerűség magának az atommagnak egy belső, rejtett folyamatának az eredménye lenne. Azonban ez téves szemlélet: mivel a véletlenszerű eseményről nem lehet semmilyen információnk, ezért nem rögzíthetjük a forrását sem. Az információ hiánya nem származik sehonnan sem.

Klasszikus fizikai körülményeket feltételezve tényleg nincs helye a világban a véletlenszerűségnek: ebben a szemléletben, ebben a modellben a világ alkotóelemei azonnal hatnak egymásra. Ha a modellben az eseményeket kalkuláljuk, mindig az összes információ birtokában tesszük ezt. A véletlenszerűség ebben az esetben a klasszikus univerzumból kívülről származhat csak (ami egy ellentmondás, hiszen az univerzum maga a minden összességét jelképezi).

A relativisztikus rendszereknek azonban van egy alapvető tulajdonsága, ami mindent megváltoztat: semmi sem terjedhet gyorsabban a fény sebességénél. Az információ sem.
Ez azt eredményezi, hogy bizonyos szinten minden fizikai halmaz két részre bontható: a lokális szekcióra, amiben az alapelemek egymással közvetlen kapcsolatban állnak, és a távoli elemekre, amikről nincs információnk — egyszerűen azért, mert nem érkezett ide.

Ezeket az információkat nem csak, hogy nem tudjuk figyelembe venni, hanem a relativisztikus modell szerint nem is kell. Megállapíthatjuk, hogy ez tulajdonképp a rendszer alapvető bizonytalanságát idézi elő: a lokális halmazon kívüli elemek véletlenszerű befolyással bírhatnak, és fordítva is: a lokális halmazban lévő információk nincsenek hatással a távoli elemek jelenére.
Nem véletlen tehát, hogy a relativisztikus modell alternatívát adhat a határozatlansági elv értelmezésére.

Ennek a gondolatmenetnek és a Pártrigger elvnek az összefüggését az alább elérhető dokumentum tárgyalja:
Determinisztikus informatikai modell illesztése a foton tulajdonságaihoz

Alternatív link

6 megjegyzés:

  1. "Ha a fizikai rendszer alapelemének feltételezünk egy bizonyos véletlenszerűséget és az ahhoz kapcsolódó eseményt illetve információt, akkor kimondhatjuk, hogy az ilyen információnak nem lehet a forrása az adott alapelem."

    Tehát:
    Ha egy fizikai rendszer alapeleme a véletlenszerűség és egy ehhez kapcsolódó információ, akkor a véletlenszerűség nem forrása az információnak.

    De ugyan miért lenne így? Mi az, ami miatt azt gondolod, hogy ez az állítás igaz? A véletlenszerűség önmagában információ! Hiszen ha csak azt tudjuk egy rendszerről, hogy véletlenszerű, akkor már van róla egy információnk!

    Vagy pl., vegyük, hogy van egy rendszerünk, amiről tudjuk, hogy véletlenszerű, és tudunk egy tulajdonságot is, azt, hogy kék. Nyilván ez a tulajdonság állandó, hiszen ha ez is véletlenszerű lenne, akkor nem lenne tulajdonsága. De ha ez a rendszer olyan, hogy a véletlenszerűsége a sebességére vonatkozik, és pont a véletlenszerűen változó sebessége miatt lesz egy állandóan kék színe, akkor igaz, hogy a véletlenszerűsége a forrása a kék tulajdonságának, és ezzel az információnak! De ha a színe folyamatosan változna, akkor is van információnak a színéről, csak éppen nem a jelenlegi színéről. Információnk lehet, sok sok pillanatnyi információnak, amelynek forrása a véletlenszerűség.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Képzelj el egy dobókockát, amit mindig pontosan ugyanúgy dobunk. Ha a rendszerben minden paraméter ismert, determinisztikus, akkor a dobókocka mindig ugyanarra az oldalára fog esni. Nincs véletlenszerűség.
      Vegyük a másik esetet, ami laikus módon a közfelfogásban a dobókockára jellemző: véletlenszerűen esik valamelyik oldalára. Miben különbözik ez a két rendszer? Abban, hogy ez utóbbi attól lesz véletlen, hogy az előbbi rendszerben leírt paraméterektől független befolyás alá kerül. Ettől gondoljuk azt, hogy a kocka véletlenszerű eredményt produkál: mert a befolyás független az összes ismert paramétertől. Vagyis nincs információnk a befolyásolótényezőkről, és pont ettől lesz véletlenszerű (ha nem így lenne, akkor megjósolható lenne az eredmény és nem lenne véletlenszerű). Így értem azt, hogy az információ forrása nem lehet az adott alapelem, és hogy az információhiánynak nincs forrása.

      Törlés
  2. "semmi sem terjedhet gyorsabban a fény sebességénél. Az információ sem."

    Ezt cáfolom. Képzeljük el, hogy van két bolygó, ami elég távol van egymástól. Mondjuk a fény 1 perc alatt ér el egyiktől a másikig. Az egyik bolygóról üzenni akarnak a másikra. Mégpedig fényjelekkel. Ezért az egyik bolygón építenek egy lézerágyúszerű jelzőgépet, a másikon pedig két befogadóállomást, amelyek olyan messze vannak egymástól, hogy a fény 10 mp alatt jutna el a másikig. Ezt a két befogadóállomást összekötik egy hosszú érzékelővel, amelynek minden egyes pontja érzékelni tudja az érkező jelet.
    Ekkor ráirányítják a lézeres jelzőt az egyik érzékelő állomásra, majd elkezdik indítani a jelet, de abban a pillanatban 0,1 mp alatt átirányítják a jelet a másik befogadóállomásra, és eközben a jelet folyamatosan sugározták. Ekkor a két állomás 0,1 másodperc különbséggel fogja megkapni a jelet, úgy, hogy a jel az érzékelő összes pontján végighalad. Amíg a fény 10 másodperc alatt tette volna meg a távot, addig az jel 0,1 másodperc alatt elért az egyik befogadóállomásból a másikba. tehát az információ a térben gyorsabban terjedhet, mint a fény. Ez az egyetlen egy dolog, ami a fénynél gyorsabban tud terjedni. És bár nem igazi terjedésről beszélünk, de bizonyos esetekben az információt az egyik helyről gyorsabban tudjuk eljuttatni a másikba, mint amilyen gyorsan halad a fény.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha jobban belegondolsz, a felvázolt módszerrel nem tudsz információt eljuttatni az egyik állomásról a másikra. Az információ minden esetben a kisugárzótól, a lézerágyútól jut el az egyik vagy a másik állomásra. Nincs abban semmi különleges, ha ezt az információt az egyik bázis kicsit hamarabb kapja meg, mint a másik.
      A példád egyébként jó: láthatóvá teszi, hogy olyan dolog terjedhet a fénysebességnél gyorsabban, ami nem létezik. Ez az írás is hasonlóval foglalkozik:
      http://quantumpair.blogspot.hu/2014/03/fenysebessegnel-gyorsabb-hullamterjedes.html
      Mondok erre egy másik példát:
      A Furgepánok, egy képzeletbeli faj, nagy munkával épít a csillaga köré egy fényévezred sugarú gömbtükröt, amelynek a belső fele tükröz. Építenek egy hatalmas lézerágyút is, amit körbeforgatnak egy óra alatt. Hirtelen valamilyen katasztrófa folytán az egész populáció kihal, a helyükön egy új nép emelkedik: a Norixdorixok. Egy nap az egyik norixdorix meglepődve tapasztalja, hogy a távolban egy test fényét érzékeli, amely fényévezed távolságban mozog, és egy óra alatt megtesz egy teljes kört, a fénysebesség sokszorosával haladva. Hát ilyen, amikor egy nem létező dolog a fénysebességet meghaladó mozgásra képes.

      Törlés
  3. És mi a helyzet a kvantum-összefonódással? "Spooky action at a distance" a la Einstein. Van erre jelen idő szerint standard modellbe illeszthető magyarázat, amely megmagyarázza a fénysebességnél gyorsabb információ-terjedést?

    VálaszTörlés
  4. Kedves Zsolt!

    Nem olyan régen olvastam el az Ugráló olajcsepp cikkedet, mely fordítás ugyan, de nagyon szépnek és redbeszedettnek találtam. A téma izgazmas, és én is feldolgoztam egy újabb cikkben. Utólagos engedelmeddel.

    Miért is nem reagál a tudományos közösség egy ilyen jó témára és cikkre? Mert nem tudja kibogózni a témát, keresztben állnak az ismeretei. (A téves ismeretei.) Remélem, hogy az én cikkem tesz egy lépést előre, és érdekel téged. Elküldeném neked, ha tudnám a címedet. Helyette ideteszem az internet címet:
    http://aparadox.hupont.hu/71/kvantumfizika-es

    Kelt: 2020 03 03

    Üdvözlettel:
    Tamás
    tt.t@gmail.hu

    VálaszTörlés