2014. április 28., hétfő

Retrokauzalitás és multi-univerzum

A retrokauzalitással kapcsolatos magyarázatok abból a célból jöttek létre, hogy választ próbáljanak adni azokra a megfigyelésekre, melyek alapján úgy tűnik, hogy a fény viselkedése, a foton útja a kibocsátástól kezdve összefügg azokkal a paraméterekkel, amiket a megérkezésekor alapozunk meg.

Ennek az egyik legszemléletesebb gondolatkísérlete a fény interferenciájával kapcsolatos. A kétrés kísérleteknél egyértelmű, hogy az interferencia a résekhez való viszonyulástól függ. Megismert jelenség, miszerint ha a fény útját ismerjük, vagyis olyan körülményeket hozunk létre, ami alapján meghatározható, hogy az egyes fotonok melyik résen haladtak át, akkor nem alakul ki interferencia, viszont a fény irányát nem vizsgáló apparátus esetén más képet kapunk, interferenciacsíkok jönnek létre. Mindez igaz akkor is, ha a fotonok egyenként a réseken már jóval azelőtt áthaladtak, minthogy mi magunk eldöntöttük volna, hogy milyen eszközöket használunk a kísérlet során.

A megfigyelések szerint tehát az, hogy a foton milyen utat jár be és a végén résztvesz-e interferenciakép kialakításában, attól függ, hogy a folyamat végén milyen környezet várja.

A retrokauzalitáson alapuló magyarázatok az ilyen időkülönbség-alapú ok-okozati problémák miatt jöttek létre, feltételezve, hogy más magyarázat nem lehetséges, mint a jelen hatása a múltra.

Másik lehetséges magyarázatként a multi-univerzumos elméleteket emelném ki. Eszerint azért van visszahatásunk a múltra, mert a jelen eseményeinek kiválasztásakor egy olyan univerzumba kerülünk, aminek a múltja pont úgy épült fel, hogy a mi jelenünket kapjuk meg.

Furcsa, de tulajdonképp a Pártrigger Elv mindkét elméletet lefedi, lokális hatókörökkel. (A lokális jelleget itt a fotonok egyedi kezelése adja).

A Pártrigger Elv ugyanis azzal oldja fel a helyzetet, hogy két dolgot figyelembe vesz:

1: A részecskék és közvetlen hatásuk nem egyediek, hanem felcserélhetők. Két hidrogénatomot ha összekeverünk, utólag nem tudjuk megmondani, hogy melyik volt, amit előzőleg láttunk.

2: Soha sincs közvetlen kapcsolat két részecske között, csak a múltbéli állapot érzékelhető.

Ezek alapján ha most visszatérünk a retrokauzalitásra, akár azt is mondhatjuk, hogy ez lehetséges, hiszen a jelenből múltra visszahatás pusztán egy szelekció, a múltból érkező megfelelő, kicsinyke hatást kell kivárnunk és kiválasztanunk. A fénykibocsátás folyamatát, mint lokális effektust véve az ilyen kiválasztás, párosítás pont olyan, mint a multi-univerzumos kiválasztás. Csak épp most nem egy teljes univerzumot cserélünk le, hanem egy múltból érkező információcsomagot. Ez minden további nélkül megtehető, hiszen a foton a „haladása” során a köztes térrészben nem érzékelhető, valamint a párosításra rengeteg potenciális résztvevő felkínálkozik (sok foton érkezik be és sok atom képes ezeket abszorbeálni). Vagyis az egyes fotonesemények teljesen külön kezelhetők, paradoxont ilyen módon nem hozhatunk létre.

Alternatív link

Folytatás>>> 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése